Koks jūsų odos tipas pagal įdegio tipą?

suntanning

Turbut, kaip ir bene kiekviena mergina, mėgsta pas šokoladinį ar bent jau kakavinį įdegį.

Pasibeldus šiltajam sezonui, vertėtų sužinoti kaip apsisaugoti nuo kaitriųjų saulės spindulių. Dermatologams nerimą kelia didėjantis odos vėžio – melanomos – skaičius ir jaunėjantis tokių pacientų amžius. Melanoma tai,  agresyviausia odos vėžio forma, tačiau anksti nustačius ligą, išgydyti galima apie 97% pacientų.

Kas veikia  žmogų saulėje?

Saulėje žmogų veikia ultravioletiniai UVA ir UVB spinduliai, kurie skiriasi bangų ilgiu. Ir kuo jie ilgesni, tuo pavojingesni. UVB spinduliai odai suteikia rudą atspalvį, bet kartu gali ją nudeginti, be to, didina melanomų atsiradimo riziką. UVB spinduliai skatina vitamino D sintezę, odos senėjimą, sukelia staigų įdegį ir elastingumo mažėjimą. Beje, neigiamas saulės spindulių poveikis odai vystosi nepastebimai ir neišnyksta. Tyrimais įrodyta, kad net 80 proc. saulės sukeltų odos pažeidimų atsiranda vaikystėje ir paauglystėje, tačiau jų padariniai išryškėja tik po dvidešimties ar net trisdešimties metų.

Kokių spindulių vertėtų vengti?

UV spinduliai neigiamai veikia odą. Tai įrodo odos eritema, perštėjimas, niežėjimas. UV spindulių poveikyje susidaro “laisvieji radikalai”. Tačiau nedidelės jų dozės veikia baktericidiškai ir skatina kai kurių vitaminų, pvz., D gamybą odoje. Didelės saulės spindulių dozės, ypač jei jos yra dažnos greitina odos senėjimą, gali iššaukti fotoalergiją. Pakitimai, vykstantys odoje, saulei veikiant, yra labai individualūs ir priklauso nuo skirtingo odos pažeidžiamumo ir odos gebos regeneruoti. Pagal odos pažeidžiamumą saulės spinduliams odos sąlygiškai skirstomos į keturis tipus:

  • Pirmam tipui priklauso šviesi oda, rausvo atspalvio – oda niekada neįdega, bet visada nudega.
  • Antram tipui priklauso šviesi, strazdanota, jautri oda – visada nudega, kartais įdega.
  • Trečiam tipui priklauso šviesi rusva, nejautri oda – kartais nudega, visada įdega.
  • Ketvirtam tipui priskiriama nejautri, tamsi oda – niekada nenudega, visada įdega.

Pirmo ir antro tipo odos savininkėms, kurių oda itin jautri saulei, vertėtų pasirūpinti apsauginėmis priemonėmis, kurių SPF 30-50

Trečiam tipui  tiks SPF 20

Ketvirtajam- SPF 15

KOLASTYNA APSAUGINIS LOSJONAS NUO SAULĖS SPF 30. Patobulintos aktyvios sudedamosios dalys ir UVA / UVB apsauginiai filtrai užtikrina aukšto lygio odos apsaugą nuo saulės spindulių ir nudegimo. KOLASTENO KOMPLEKSAS – išskirtinis kolageno, elastino ir glikogeno junginys – pagerina odos aprūpinimą deguonimi, energiją ir metabolizmą ląstelėse. Vitaminai E, F ir H kovoja su laisvųjų radikalų susidarymu ir veiksmingai saugo odą nuo ankstyvo senėjimo.

kr3

Odos nudegimai. Kaip jie atsiranda?

Odos nudegimas – trumpalaikis odos pakenkimas, sukeltas intensyvių saulės spindulių. Didelės UV dozės pakenkia bei suniokoja ląsteles, esančias viršutiniame odos sluoksnyje. Švelniausia nudegimo saulėje forma – odos paraudimas. Jis pasireiškia netrukus po ultravioletinių spindulių poveikio ir maksimalų intensyvumą pasiekia per 8–24 val. Toks paraudimas dingsta per keletą dienų. Stipriai nudegus saulėje gali atsirasti pūslių, oda pradeda luptis. O tai skausminga, taip pat lieka baltos naujos odos sritys, kurios yra neapsaugotos ir žymiai jautresnės UV spinduliuotei.

UV spinduliai iš tiesų pasižymi ir gydomosiomis savybėmis, tad yra naudojami medicinoje, tačiau tai nepakeičia fakto, kad UV spinduliai gali ir pakenkti. Naudojant UV spindulių terapiją visada yra apsvarstoma gydymo trukmė ir intensyvumas, kad nauda būtų didesnė už žalą.

Nuo saulės ir po saulės apsaugančios priemonės

Vertėtų įsidėmėti, kad per ilgas laikas praleistas saulėje gali jūsų odai būti žalingas, todėl vertėtų neužmišti saulės kremų, kurie apsaugo jūsų odą nuo nuodingų spindulių. Vertėtų rinktis atsparias vandeniui priemones, kad nei prakaitas nei vanduo jo taip greit nenuplautų.

Svarbūs ir kremai ar aliejai po įdegio, kurie atkuria odos drėgmę ir ją nuramina. Jei tokių neturite po ranka, jums padės ir liaudiškos priemonės: rūgpienis ar kefyras, kurie nuramina jautrią odą, sumažina karštį; ramunėlės, kurios mažina uždegimą. Taigi mėgaukitės saule, tačiau tai darykite atsargiai bei, žinoma su priemonėmis nuo saulės.

 

kr2“Collistar“ apsauginis purškiklis nuo saulės su SPF 50

Ypač patogu naudoti! Priemonę greitai ir idealiai tiksliai užpurkšite ant viso kūno, net ir ant sunkiai pasiekiamų vietų. Konsistencija? Lengva, bet ypatingai gerai apsauganti, gaivinanti, skaidri ir atsparivandeniui. apsauginės priemonės, greitai įsigeriančios į odą. Sudėtyje yra liuteino ir vitamino E, turinčių antioksidacinių ir saugančių nuo senėjimo ypatybių, taip pat simondsijų aliejaus ir opuncijų ekstrakto, kurie puikiai drėkina ir ramina odą.

 

                                           kr1

 

EAU THERMALE AVENE. Apsauginis kremas nuo saulės, SPF50+, 50ml Toms, kurių oda šviesi ir jautri saulei! „Avene“ terminio šaltinio vanduo nuramina odą, slopina sudirgimą. Šis kremas ypač atsparus vandeniui, švelnios persikinės spalvos, malonios tirštos konsistencijos. Priemonė nuo saulės puikiai apsaugo ir drėkina viršutinį odos sluoksnį.

 

Parengė Eglė Šimonėlytė


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*