Iš vestuvinių šukuosenų istorijos

Nors vestuvių sezonas iki kitos vasaros jau traukiasi į šalį, ne viena nuotaka susivilioja savo didžiojo “Taip!” dieną atšvęsti po auksu spindinčiomis medžių lajomis. O koks gi yra pats opiausias egzistencinis klausimas, kutenantis kiekvieną jaunąją? Žinoma, suknelė, bet apie tai kitame straipsnyje. Vis dėlto, kiekviena mergina tikisi, kad vakaro pabaigoje suknelė bus nurengta, o štai galvos kartu su vestuviniu apdaru pamesti nederėtų. Būtent todėl kiekvienas nuotakos atributas Nr. 1 yra šukuosena! Jūs tik pamanykit, kiek daug įvairiausių šukuosenų idėjų galėjome tiesiog “pamesti” istorijos vadovėlių puslapiuose. Kad nei viena grožio idėja nepasimestų, paklaidžiokime istorijos labirintais ir pasidomėkime, kaip savo galvas nuotakos puošė skirtingais dešimtmečiais ir net šimtmečiais.   

parengė Aistė Meidutė

Senovės Roma: kuodukai 

Romos imperijos nuotakos nuo maždaug 27 m. pr. Kr. iki 476 m. didžiajai dienai puošdavosi unikaliais kuodukais, vadinamais tutulus. Plaukai būdavo perskiriami į 6 dalis ir sukeliami į viršų. Kad šukuosena tvirtai laikytųsi viršugalvyje, romėnės ją susegdavo lenkta metaline sege. Tokia šukuosena, manoma, turėjo atbaidyti net patį nelabąjį. Aišku, Romos gyventojos nevengė ir šiek tiek moteriškos romantikos, todėl gausiai nusagstydavo savo kuodukus gėlėmis ir gėlių karūnėlėmis.

54ff6cb3c038f-ghk-ancient-rome-history-of-wedding-hair-xl

Viduramžiai: galvos apdangalai 

Per patį viduramžių įkarštį, nuotakos savo plaukus akylai dengdavo. Kiekvieną palaidą sruogelę! Dangalų buvo pačių įvairiausių: šydai, skraistės, skaros, drobės atraižos, plaukų tinkleliai, skrybėlės, kepuraitės ir net šių apdangalų kombinacijos. Viskas tik tam, kad plaukai būtų paslėpti nuo svetimų akių. Beje, viduramžių moterys neatsiliko nuo mados vėjų. Kad tik to plaukuotumo būtų kuo mažiau, vestuvių dieną jos netgi nusiskusdavo antakius, tokiu būdu paryškindamos aukštą kaktą, kuri buvo laikoma patrauklumo simboliu.

54ff6cb415b98-ghk-middle-ages-history-of-wedding-hair-de

Renesansas: įmantrios kasos 

Michelangelo laikų moterys, pavyzdžiui, Genovos aukštuomenės damutė Simonetta Vespucci, paveiksle įamžinta maždaug 1480-aisiais, didžiavosi sudėtingomis kaselėmis ir plaukų aksesuarais, puoštais perlais ar kitais brangiaisiais akmenimis.

54ff6cb4db03a-ghk-renaissance-history-of-wedding-hair-de

Apšvieta: kuo aukščiau, tuo geriau 

Šis periodas (maždaug 1700-1800 m.) yra būtent tas laikas, kai itin aukštos šukuosenos tapo būtinybe. Ypač šis stilius sužavėjo europietes aukštuomenės moteris. Moterys dvariškės reikalaudavo savo stilistų, kad ant jų galvų atsidurtų gigantiškos plaukų skulptūros, šito jos prašydavo kiekvienai puotai! Į šukuosenas būdavo smeigiamos plunksnos, vaisiai ir netgi kruopščiai sukonstruotų laivų modeliukai. Tiesą sakant, prieš pat Jurgio III ir princesės Šarlotės iš Mėklenburgo-Strelico vestuves, vykusias 1761-aisiais, 17-metė nuotaka turėjo miegoti atsistojusi ir prižiūrima tarnų, kad tik jos šukuosena išliktų tobula.

54ff6cb58e474-ghk-the-enlightenment-history-of-wedding-hair-de

XVI-XIX a. Rusija: kokošnikas 

Daugelis Rusijos nuotakų, ypač gyvenusių Šiaurėje, per vestuves dėvėdavo kokošniką – puošnią skrynios formos karūnėlę, siuvinėtą auksu, perlais ir papuoštą kaspinais.

54ff6cb6677b8-ghk-19th-century-russia-history-of-wedding-hair-xl

XVIII-XIX a. Norvegija: vestuvinė karūna 

Norvegiškos vestuvių karūnos buvo gaminamos iš sidabro ir aukso, dažnai inkrustuotos brangiaisiais akmenimis. Tokia karūna buvo laikoma šeimos relikvija ir tą patį galvos apdangalą vestuvių dieną dėvėdavo visos giminės moterys.

54ff6cb6b4b23-ghk-1900s-norway-history-of-wedding-hair-s2

1901-1914 m.: šinjonai ir dirbtinės sruogos 

Pirmasis XX a. dešimtmetis buvo tikra šinjonų ir dirbtinių sruogelių era. Šie nedideli priedai suteikdavo nuotakų šukuosenoms stulbinančios apimties. Dėl šinjonų, jaunųjų plaukai atrodė taip, lyg būtų kedenami vėjo, be to, toks didelis plotas buvo itin patogus uždėti nuotakos šydui.

54ff6cb7645ec-ghk-1901-1914-edwardian-history-of-wedding-hair-s2

1920: prigludę plaukai ir kepuraitės 

Vien dėl flaperių (jaunų džiazo amžiaus maištingų mergaičiukių) ir Coco Chanel įtakos, dauguma nuotakų masiškai ėmė kirptis plaukus. Dažniausiai jos palikdavo tik smulkias ilgesnes garbanėles šonuose. Taip pat moterys susižavėjo prigludusiais nuometais, kurie pakeitė vestuvinių šukuosenų istoriją visiems laikams. Tereikia prisiminti Kate Moss ir jos 2011 metų vestuvinį debiutą.

54ff6cb807836-ghk-1920s-history-of-wedding-hair-s2

1930: garbanėlės

Atėjus didžiajai krizei, o akcijų kainoms pasiekus mirtiną zoną, moterys nebegalėjo lepintis prabangiomis šukuosenomis. Teko susiveržti diržus. Vestuvių nuotraukas papuošė švelnios, lengvai pirštais perbrauktos garbanos ir šiek tiek ilgesni, ne tokios įspūdingos apimties plaukai. Šis natūralus stilius pakeitė karė kirpimus ir žaismingą flaperių madą, tačiau prigludę nuometai išliko Nr. 1 vestuvių aksesuaru ir trečiajame dešimtmetyje.

54ff6cb8d4f55-ghk-1930s-history-of-wedding-hair-de

1940: pergalės suktukas 

Sveikos atvykusios į pergalingojo suktuko amžių. Šis šukuosenos stilius buvo pavadintas pagal lėktuvo manevrą, naudotą Antrojo Pasaulinio karo metu. Plaukų galiukai buvo kerpami V raidės forma. Būtent toks kirpimas įkvėpė daugelį modernių pin-up ir rokabilio stiliaus nuotakų. Kita itin populiari šukuosena – lygūs kirpčiukai ir iš šonų pabirusios standžiai susuktos garbanos.

54ff6cb9e68bf-ghk-1940s-victory-roll-history-of-wedding-hair-s2

1950: sugrįžimas į skaistybę 

XX a. viduryje sužydi amžinasis moteriškumas ir prie altorių grįžta plaukus apspaudžiantys šydai. Savo vestuvių dieną John F. Kennedy nuotaka Jacqueline Bouvierd savo vestuvinę tiarą elegantiškai papuošė apelsinmedžių žiedais.

54ff6cbac667e-ghk-1953-jackie-kennedy-history-of-wedding-hair-de

1960: princesių dešimtmetis 

Kruopščiai sušukuoti plaukai ir milžiniški kaspinai tiesiog užvaldė šeštąjį dešimtmetį. Toks šukuosenų stilius žodžiui apimtis suteikė naują reikšmę ir tai dar ne viskas, šeštasis dešimtmetis išties buvo turtingas įvairiausiais galvos apdangalais. Tos, kurios nemėgo kaspinų, didesnių ir už pačią galvą, įsisegdavo žaismingas nedideles kepuraites. Prie vestuvinių miniatiūrinių kepuraičių dažniausiai nuotakos prisegdavo dar ir nedidelį šydą.

54ff6cbb7a0b7-ghk-1960s-history-of-wedding-hair-de                     54ff6cbc2696e-ghk-1960s-pixie-history-of-wedding-hair-s2

1970: plaukus žemyn nuleist! 

Po to, kai Ameriką, o, žingsnis po žingsnio, ir Europą užplūdo maištingieji hipiai, šukuosenas teko nuleisti. 1970-ieji nuotakas papuošė ilgomis, krentančiomis bangomis. Kai kurios nuotakos neatsisakydavo į plaukus įsegti šydo ar šiek tiek gėlių žiedlapių.

54ff6cbcd5761-ghk-1970s-history-of-wedding-hair-s2

1980: papūsti plaukučiai 

Nuotakos neilgai išbuvo, nuleidusios savo sunkias garbanas ant pečių - vos dešimtmetį. Su lyg 1980-aisiais prie altorių vėl sugrįžo purios garbanėlės. Tiesą sakant, merginos taip pavargo nuo paprastumo, kad plaukus nutarė padabinti dar vienu aksesuaru - vainiko formos karūnėle, dažniausiai įsegama į plaukus nedideliais segtukais. Tipiška 1980 m. nuotaka - žavioji australų padūkėlė Kylie Minogue.

54ff6cbd7dadc-ghk-1980s-kylie-minogue-history-of-wedding-hair-de

1990: dar daugiau plaukų

Jei manėte, kad 1980 m. buvo patys „plaukuočiausi“, tuomet labai klystate. 1990-ieji plaukų apimtį dar labiau padidino, o stiprios fiksacijos plaukų lakas ir smulkios pašiauštos garbanėlės buvo būtent tai, ko trokšta kiekviena jaunoji.

54ff6cbe1641a-ghk-1990s-history-of-wedding-hair-s2

1999: spygliuotas stilius 

Lėtai, labai lėtai, bet užtikrintai didžiulė plaukų apimtis ėmė trauktis nuo madų viršelių, o, tuo pačiu, ir nuo nuotakų galvų. Victoria Adams, garsioji Spice Girls vilioklė, tekėdama už David Beckham, puikavosi šiuolaikiška, šiek tiek pašiaušta trumpų plaukų šukuosena, papuošta nedidele tiara.

54ff6cbeaeba5-ghk-1999-victoria-beckham-history-of-wedding-hair-s2

2000: tiesūs plaukai 

Naujasis amžius pasitiko moteris, nešdamas paprastumą ir eleganciją. Moterys atsisakė cheminių garbanojimų ar plaukų lako ir nutarė pasikliauti natūraliu grožiu. Viena garsiausių tokio paprastumo apraiškų – Jennifer Aniston ir Brad Pitt vestuvės. Paprasta, žavu, stilinga.

54ff6cbf5725e-ghk-2011-jennifer-aniston-history-of-wedding-hair-xl

2011: įkalinta tinklelyje 

Ne veltui sakoma, kad visi mados vėjai, smarkiau pūstelėję viename dešimtmetyje, apsukę dar vieną ratą istorijos kilpose, netrukus sugrįžta į naują amžių. Taip nutiko ir šį kartą. Retro stiliaus tinklinio audinio šydai sugrįžo į nuotakų žurnalus 2011-aisiais, lyg niekur ir nebūtų pasitraukę. Kantri muzikos žvaigždė Miranda Lambert vieną tokį šydą pasirinko ir savo didžiajai dienai.

54ff6cbf8e901-ghk-2011-miranda-lambert-history-of-wedding-hair-de

2012: tegyvuoja tradicijos! 

Pajutusios greitą gyvenimo ritmą ir niekaip negalėdamos atsikvėpti nuo besikeičiančių mados naujovių, kai kurios nuotakos vis dažniau grįžta prie tradicinių sprendimų. Pavyzdžiui, grafienė Stephanie de Lannoy savo plaukus grakščiai susuko nugaroje. Šilko ir lengvo tiulio šydas kartu su deimantine šeimos tiara bent trumpam gražino moterį į princesių ir riterių laikus.

54ff6cc03acac-ghk-2012-stephanie-de-lannoy-history-of-wedding-hair-s2

2015: paplūdimio bangelės 

Pastaraisiais metais nuotakos vis dažniau renkasi retro stiliaus įkvėptas paplūdimio bangeles. Jos atrodo lengvai, neperdėtai, tačiau toks įvaizdis, lyg būtumei ką tik atsikėlusi iš lovos, reikalauja nemažai pastangų ir laiko. Vis dėlto, kas nerizikuoja, dažniausiai negeria ir vestuvinio šampano, todėl merginos narsiai leidžiasi į stiliaus labirintus ir ieško Tos Tobulosios Šukuosenos, nuo kurios jaunikis, išgirdęs saldų moterišką „Taip!“, tiesiog negalėtų atitraukti akių.

 54ff6cc0e35ae-013-kristin-cavallari-jay-cutler-history-of-wedding-hair-xl

Šukuosenos, plaukai plaukučiai… kiek daug jos suteikia veidui! Bet, pripažinkime, tikrai būtų keistoka, jei jaunikis žvelgtų vien į ševeliūrą. O kur akys – sielos veidrodis? Taigi, kai jau pabūvojome kirpėjo-stilisto kėdėje, pats metas skirti nors porą minučių savo akims. Tobulam romantiškai svajingam žvilgsniui patariame iš savo kosmetinės kuo greičiau traukti Isadora ”Eye Color Bar” akių šešėlius. Idealiai suderinta spalvų gama nei vienos nepaliks abejingos. Šešėliai lengvomis linijomis švelniai vilnys nuo vidinio iki pat išorinio akies kampučio. Tai – tobula priemonė klasikiniam makiažui sukurti. Prisotinti pigmentų, jie suteikia sodrią ir ilgai išliekančią spalvą. Per visą didžiosios dienos siautulį nei karto neteks žvilgčioti į veidrodėlį. Galėsite būti užtikrinta, kad akių makiažas savoje vietoje ir toks pat sodrus kaip ir prieš keletą valandų. Isadora ”Eye Color Bar” akių šešėliuose nėra jokių kvapiųjų medžiagų, todėl jie puikiai papildys net ir natūralumą mėgstančių nuotakų kosmetinius krepšelius.

EyeColBar_60_open1


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*